Mikulás

Mikuláskor táncházunk a Dunántúli ugrós táncok mozdulataiból áll. Bemelegítő, tartás javító mozgások után a tájegységre jellemző táncok alaplépéseit tanulják meg a gyerekek. Könnyen tanulható, egyszerű tánclépések, sok ismétléssel, hogy a 3 éves (legkisebb) korosztály számára se legyen nehéz végrehajtásuk. Minden lehetőség szerint játékos mozgásmagyarázattal, hogy sokadszor is érdekes, vidám legyen a gyerekek számára.

Moldvai körtáncokat is szívesen táncolunk ilyenkor a gyerekekkel. Ilyenkor a Mikulásra várva előkerülnek csörgő-zörgő, csilingelő hangszerek, és ki-ki a zene ritmusát követve megpróbálhatja maga is kísérni táncát.

A körtáncok - jellegüknél fogva - nagyon erőteljes jelenlétet, jó hangulatot biztosítanak a gyerekeknek.

Ebben a felfokozott hangulatban telik a táncház, ám a Mikulás érkezése előtt kicsit lecsendesedünk, és téli énekekkel várakozunk.

Mikuláshoz kapcsolódó népi játékaink az „A cipőd fogd” (körjáték ülve), „Az én párom elveszett”, „Gyere be rózsám, gyere be” (párcserélő, párválasztó játékok), illetve az „Elfogyott a mákos rétes” (páros játék)

A táncház és a mulatság végén a gyerekek egymás vállát megfogva alkotnak magukból egy kis vonatot, amellyel különböző tánclépésekkel és különböző tempókban próbálnak együttmozogni. A játékot a „Megy a gőzős” és a „Debrecenbe kéne menni” és a „Tekeredik a kígyó”című nóták dallamára játszuk.

Rendezvénynaptár
  « 2022 Október »
HétKedSzeCsüPénSzoVas
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31