Március 15.

Március 15-ét ünnepelve megemlékezünk a szabadságharcról, elkalauzoljuk a gyerekeket a huszárok világába. Betekintést nyerhetnek táncaikba, énekelhetik mulató nótáikat, és készíthetnek maguknak csákót, fakardot is. Játékos toborzót csinálunk a gyerekekkel, melyben a „Huszár gyerek, huszár gyerek” kezdetű nótára verbunkot táncolunk.

Táncházunkban a bemelegítő, tartás javító mozgások után a Dunántúli ugrós és szatmári csárdás táncokra jellemző alaplépéseket gyakoroljuk. Folytatjuk a páros táncok megismerését, gyakorlását. A már ismerős lépések után elkezdünk a férfitánc alaplépéseivel foglalkozni.

A verbuválás hangulatát idézve ez alkalommal a dobot mutatjuk be hangszerbemutatónkon. Érdekes tapasztalatszerzés a gyerekek számára, hogy kipróbálhatják a különböző anyagú tárgyakat. Megtapasztalhatják, hogy min lehet, és min érdemes dobolni? E „hangszereken” tett felfedezéseik után közös ritmusjátékot játszunk, ahol „versenyeztethetik” az újonnan felfedezett „hangokat”.

Március 15-éhez kapcsolódunk népi játékainkkal is. „Hol jársz, hol kelsz, szent Erzsébet asszony” (lánc tánc), „Huszár gyerek, huszár gyerek” (verbunk), „Aki nem lép egyszerre” („mind együtt”), „Macska-egér játék” (fogó játék).

Ez alkalommal eszközös férfitánc bemutatót láthatnak a gyerekek. Táncosunk bottal / karddal táncol.

Tánc közben a gyerekek nagyon szeretnek énekelni, ezért közösen énekeljük az „Esik az eső, hajlik a vessző” és a „Jól van dolga a mostani huszárnak” kezdetű dalokat.

 

Vissza az előadásaink oldalra

Rendezvénynaptár
  « 2023 Június »
HétKedSzeCsüPénSzoVas
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930