Fonó

Hagyományosan a fonóban igen sokféle kézimunkával foglalkoztak az emberek, miközben meséltek és énekeltek, sőt, néha táncra is perdültek. Ezt próbáljuk eljátszani a gyerekekkel táncházunkban. Az eddig tanult Dunántúli lassú dudálás és ugrós táncok mellett elkezdünk a páros tánccal is foglalkozni. Bemelegítő, tartás javító mozgások után a Szatmári csárdás tánc alaplépéseivel ismerkedünk meg.

Hangszer bemutatónkon ez alkalommal az 5 lyukú furulyát ismerhetik meg a gyerekek, mely méretének és népszerűségének köszönhetően régen is gyakran előkerülhetett a fonóban.

A fonóban játszható népi játékaink a „Szedtem szép rózsámat” (párválasztó körjáték), „Cincom-láncom cérna” (fogyó – gyarapodó játék), „Az én párom elveszett” (páros, párválasztó játék), „Gyere be, rózsám, gyere be” (páros, párválasztó játék), „Sötét az erdő”  (páros, párválasztó játék), „Kerek a káposzta” (párválasztó körjáték), „Hess légy, ne szállj rám” (páros játék), „Fonjunk, fonjunk, fondogáljunk, majd mindjárt hazamegyünk” (körjáték).

Ez alkalommal megtanuljuk a „Télen nagyon hideg van” című dalt, és a „Fonjunk, fonjunk, fondogáljunk” című dalt, amely záró játékunk dallama is.

A fonóban mondókát többször is tanítunk. Rögtön a tánc kezdetekor a „Szita-szita, bóbita, jöjjenek a fonóba” című mondókával csalogatjuk a gyerekeket táncba, játékba. Ez után a páros játékok között több incselkedő, csipkelődő mondókát tanulunk, mint Pl. az „Én kicsike vagyok, a füleim nagyok” kezdetűt. Ez nagy önfegyelmet kíván tőlük, hiszen végig suttogni kell. Ám kellően játékos formában igen nagy örömet tud nekik okozni a hangerejükkel való játék. E mondóka így a későbbiekben segítségükre lesz a figyelem összpontosítás gyakorlásában.

Játékos mesénk az „Elveszett Törpe-királylányról” alkalmat ad a gyerekeknek, hogy eljátszanak mókás mozdulatokkal különböző szerepeket. A mese folyamán sok játékot játszhatnak a már megtanultakból, illetve új játékokat is tanulhatnak.

A mulatságot a fonóból hazaterelő búcsú-játékunkkal, a „Fonjunk, fonjunk, fondogáljunk” című játékkal zárjuk.

Vissza az előadásaink oldalra

Rendezvénynaptár
  « 2023 Szeptember »
HétKedSzeCsüPénSzoVas
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930