Farsang

Farsangi táncházunk talán a legzajosabb mulatságunk. Ilyenkor a gyerekek minden féle eszközt próbálhatnak hangszerként használni, hogy a nagyhangú „zenekar” elűzze végre a telet.

Táncházunkban a bemelegítő, tartás javító mozgások után a Dunántúli ugrós és szatmári csárdás táncokra jellemző alaplépéseket gyakoroljuk. Folytatjuk a páros táncok megismerését, gyakorlását. Ritmusjátékokat tanulunk, először csak a saját testünkkel játszva (tapsolva, dobogva), majd csörgő-zörgő „hangszereinken” is.

Moldvai körtáncokat is szívesen táncolunk ilyenkor a gyerekekkel. A körtáncok - jellegüknél fogva - nagyon erőteljes jelenlétet, jó hangulatot biztosítanak a gyerekeknek.

A gyerekek nagyon szeretnek velünk zenélni, akkor is, ha maguk nem tudnak hangszereken játszani. Ezért kerestünk nekik többféle hang-adó, zajkeltő-eszközt, amelyeket ritmushangszerként használva együtt tudnak játszani a zenekarral. Nálunk beállhatnak a zenekarba, és kipróbálhatják ügyességüket fedővel, fakanállal, fazékkal, dobozzal, bottal, csörgővel, lánccal ütve a ritmust.

Hogy ezt az élményt még sokszor felidézhessék, hangszert is készíthetünk velük, amelyet táncházakban és szereplésekkor is nagyon jól használhatnak. Ez a hangszer a láncos-bot/ csörgős-bot lehet.

Farsangi népi játékaink: „Házasodik a lapát” (páros, párválasztó játék), „Hip-hop farsang”, „Talalaj, talalaj, tök Lőrinc”, „Sárdó gyűjjön” („hangszeres”, eszközös körjátékok), „Gyere be Kata” (körjáték).

A farsanghoz kapcsolódó dalokat már óvodás korban is nagyon sok gyerek tudja, és szívesen énekli, ezért tánc közben közösen énekeljük az „Itt a farsang, áll a bál”, „A, a, a, a farsangi napokba” és a „Hopp Juliska” kezdetű dalokat. Talán kevésbé ismertek viszont az „Elmúlott a rövid farsang”, „Farsang három napjába” és „Járjunk táncot” kezdetű dalok, ezért ezeket megtanítjuk a gyerekeknek.

Vissza az előadásaink oldalra

Rendezvénynaptár
  « 2024 Június »
HétKedSzeCsüPénSzoVas
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930