Mikulás

Mikuláskor táncházunk a Dunántúli ugrós táncok mozdulataiból áll. Bemelegítő, tartás javító mozgások után a tájegységre jellemző táncok alaplépéseit tanulják meg a gyerekek. Könnyen tanulható, egyszerű tánclépések, sok ismétléssel, hogy a 3 éves (legkisebb) korosztály számára se legyen nehéz végrehajtásuk. Minden lehetőség szerint játékos mozgásmagyarázattal, hogy sokadszor is érdekes, vidám legyen a gyerekek számára.

Moldvai körtáncokat is szívesen táncolunk ilyenkor a gyerekekkel. Ilyenkor a Mikulásra várva előkerülnek csörgő-zörgő, csilingelő hangszerek, és ki-ki a zene ritmusát követve megpróbálhatja maga is kísérni táncát.

A körtáncok - jellegüknél fogva - nagyon erőteljes jelenlétet, jó hangulatot biztosítanak a gyerekeknek.

Ebben a felfokozott hangulatban telik a táncház, ám a Mikulás érkezése előtt kicsit lecsendesedünk, és téli énekekkel várakozunk.

Mikuláshoz kapcsolódó népi játékaink az „A cipőd fogd” (körjáték ülve), „Az én párom elveszett”, „Gyere be rózsám, gyere be” (párcserélő, párválasztó játékok), illetve az „Elfogyott a mákos rétes” (páros játék)

A táncház és a mulatság végén a gyerekek egymás vállát megfogva alkotnak magukból egy kis vonatot, amellyel különböző tánclépésekkel és különböző tempókban próbálnak együttmozogni. A játékot a „Megy a gőzős” és a „Debrecenbe kéne menni” és a „Tekeredik a kígyó”című nóták dallamára játszuk.

Rendezvénynaptár
  « 2021 Március »
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031